..

..

Stránky

pátek 23. března 2012

Droga jménem Marina

Úvodem: následující text je stylizovaný, plný metafor a přirovnání. Vychází z momentálních velice smíšených pocitů.

Ojedinělá droga, která se vyvíjela a měnila během procesu výroby. I já ji propadla, ale její účinek přestával být tak intenzivní jako na začátku a pomalu, ale jistě přicházelo vystřízlivění z drogového opojení. Možná za to může i pozvolné ubývání ingrediencí, z původních 7 na konečných 5.  Všechny drogově závislé prosím, ať můj článek nečtou a užijí si své opojení, dokud trvá.
Moje cesta končí, protože mám k autorce výhrady a ona všem takovým v únorovém čísle napsala, ať její časopis nekupují. I to je jeden z důvodů proč mám potřebu podělit se o svoje pocity. Připadám si jako zakopaná tvárnice v základech, co na začátku sice byla podstatná a důležitá, ale dál už není vidět. Stačí základům poděkovat a užívat si toho krásného bydlení co na základech stojí. Jistě, někdo to bydlení musel postavit a má své neoddiskutovatelné zásluhy; na oplátku dostal za svoji práci zaplaceno.

Výraznější změny jsem zaznamenala v září 2011, v říjnu se první rok oslavil zdražením. Poznámku o levných předplatitelkách jsem tiše přešla. Zlákaná MQ září, která byla opravdu dobrá, jsem objednala tříměsíční předplatné MQ. Zřejmě jsem přehlédla autorčiny plány na oděvní tvorbu a tak jsem byla zklamaná. Lednové číslo bylo jasným znamením, že do dalšího předplatného už nepůjdu a zároveň poučením, že už nikdy nekoupím zajíce v pytli. Abych nekřivdila, prosincové číslo bylo povedené. Bylo totiž celé věnované kabelkám, oboru, který jde autorce nejlépe a díky kabelkám ji většina z nás i propadla. Ve chvíli, kdy jsem netrpělivě vyhlížela březnové číslo v předem uvedený termín, přišla informace o ukončení časopisu, neodpustím si napsat, teatrálním způsobem. Stačilo by krátké prohlášení, že ze zdravotního důvodu časopis končí, nic víc, nic míň. Připravená omáčka mně zprvu vyděsila, byla vážně ostrá, ale druhý den, kdy šéfkuchařka přilila další ingredience se mi udělalo zle.
Co se časopisu týče, k tomu bych použila příměr, že ani autor sci-fi si nemůže psát, co ho napadne jen proto, že jde o sci-fi. Luxusní balení, grafická úprava a fotografie převýšily obsah časopisu. Tím netvrdím, že jsem se nic nenaučila, naučila jsem se mnohé a za to autorce děkuji. Ovšem dle mého mínění profesionální vzhled časopisu neodpovídá neprofesionalnímu přístupu k zákazníkovi.

S názorem, že si toho na svá bedra vzala Bellet příliš nelze jinak než souhlasit. Pokaždé se dozvídáme, že někam skáče, běhá nebo natáčí, nahazuje látky. Jeden čas jsem si přála být jako ona, plnit si své sny a pouštět se do všech projektů po hlavě. Nedá se ji upřít dar strhnout dav a tak i já jsem se účastnila všech možných i nemožných projektů.  Postupem času jsem zjistila, že spoustu z nich nedotáhne do konce a také různé sliby z její strany zůstaly nenaplněny. Škoda. Doufám jen, že Hvězdná deka se dočká svého dokončení, je to pro mě symbol starých dobrých časů, které jsou v nenávratnu.
I přesto, že mám všechna čísla, většinu textů jsem nečetla a to byla chyba, přišla bych totiž o dost dřív na to, že autorka žije v jiném světě, ve svém vlastním světě, který se vzdaluje realitě s každým dalším číslem. Svět kde se až nezdravě chválí a povzbuzuje, součástí jsou i stránky časopisu což je mikrosvět sám o sobě. Mikrosvět, jehož jsem byla součástí a který jsem navštěvovala často a ráda, kde jsem poznala spoustu skvělých ženských. Jen už se mi v mikrosvětě přestalo líbit. Kritika není vždy jen na škodu, věřím, že dobře podaná kritika může člověka posunout zase o kousek dál, ale není lehké ji přijmout. Blízký mi není ani zástup plačících fanynek, který bez mrknutí oka přijme vše co je mu naservírované. Nikdy jsem si nevylepovala plakáty kohokoliv a nikdy jsem se necítila být fanynkou, možná také proto nechápu ono bezmezné obdivování modly jménem Bellet.

Ještě bych vypíchla úvodník listopadového čísla, který toho dost vysvětluje. Možná by její ideální svět mohl existovat za předpokladu, že připálenou kaši, kterou dle mínění kuchaře mám vyplivnout v tichosti a o samotě, dostanu zdarma. Jako platící zákazník mám plné právo kuchaře upozornit, že připálenou kaši servíruje opovážlivě často. Výtku ohledně kvality časopisu ovšem nelze vyjádřit na stránkách časopisu, jelikož kritické poznámky nejsou tolerovány a to ani v případě, že jsou prezentovány slušnou formou. Pod rouškou ochranných křídel byla už nejedna uživatelka smazána.
Nejsem nepřející člověk, řídím se příslovím: přej a bude ti přáno. Nemám ani potřebu někoho přesvědčovat o svojí pravdě. Nejsem Don Quichote. Proto přeju všem jen to nejlepší. Prosím vás jen o jedno. Zamyslete se! Zamyslete se dřív, než o někom napíšete, že je jen zamindrákovaná chudinka co vede ubohý život a její kritika je jen pouhou závistí.

Moje cesta tedy skončila, nebudu už nikdy víc netrpělivě vyhlížet, co se skrývá za kopcem či zatáčkou. Byla to cesta rozmanitá, občas krásná, jindy na ni pršelo. Cesta, která mně zavedla i na tuhle blogovací odbočku. Svým způsobem jdu po cestě dál, jen je jiná, moje vlastní, bez toho aniž bych musela být součástí davu či něčí příznivec.
Závěrem snad jen: děkuji, že respektujete moje právo svobodně vyjádřit svůj názor, jako já vždy respektovala pravidla Galerie Marina.

37 komentářů:

Ahanka řekl(a)...

Vexo, krásě jsi to napsala..... Děkuji a doufám, že k tobě na blog nakukují i obdivovatelky Bellet a otevřou se jím oči.... Zvolila jsi prima cestu, jelikož jsi na své blogu...
Přeji ti krásnýde.. ENNY

Anonymní řekl(a)...

Jako osobní výpověď to beru a musím napsat, že je to velmi krásně a slušně sepsáno. A nevnímám to tak, že to bylo sepsáno z důvodu někomu otevírat oči. Možná, že obdivovatelky mají oči otevřené. Jedno mé motto je nesoudit, pokud neznám všechny souvislosti. Žij a nechej žít. Kdo Bellet a její praktiky nechce, tak ať ji neřeší a kdo ji chce, tak ať je s ní. Co je na tom zlého?
Jeden AJ citát byl něco ve smyslu "když mě máš rád, jsme v tvém srdci, když mě nenávidíš, jsem v tvé mysli". Takže pro Bellet stále dobré. :-) O.

vexa řekl(a)...

Nic zlého na tom samozřejmě není. A pochopila jsi to správně, je to osobní výpověď a je i možné, že se s odstupem času sama sobě zasměju. Kdo ví.

Anonymní řekl(a)...

citím to stejně, ale asi bych nebyla schopná to takhle hezky napsat. Má cesta skončila minulý rok a nakonec jsem i ráda, že teď nemusím řešit zda koupit látky nebo si 90 dní počkat.
Přej a bude Ti přáno. Přeji všem ať se jím daří :) Iwa

Lendule53 řekl(a)...

chápu tě

Klára řekl(a)...

Hezký! Nejsem v tom sama :-)

Anonymní řekl(a)...

Krásně napsáno a souhlasím s tebou.

Anonymní řekl(a)...

krásně jsi to napsala ! Naprostý souhlas....:-) Veronika

Anonymní řekl(a)...

Napsala jsi to moudře! Maruška

Anonymní řekl(a)...

SUPER!!! TLESKÁM. MLUVÍŠ MI Z DUŠE!!! MARIKA SCHWARZOVÁ

Sonia Carraro řekl(a)...

Výstižně napsáno. Přiznám se, že ačkoliv jsem nepatřila mezi drogově závislé na Marině, Bell jsem velmi fandila.Jenže pak nastalo několik událostí, které mi tzv. otevřely oči.A já si uvědomila, že to není moje ceta. Postupně jsem přestala číst i blogy, protože ty umělé, neupřímné skleníkově- sluníčkové komentáře se fakt nedaly už ani číst.Po několika číslech jsem si ani neprodloužila předplatné, protože se mi nechtělo kupovat zajíce v pytli.A od určité doby, jsem alergická na slovo" pyšná". A pomyslnou tečku tomu dodal v minulém týdnu jedna událost, kdy jsem si dovolila podotknout, že fotky u jedné z Mariňaček jsou neostré. A v tom jsem si vlastně uvědomila, že nechci být toho přeslazenýho divadla součástí.Požádala jsem o totální vymazaní. Povedlo se to sice až na druhý pokus, no ale co... :-))
Přesto Bell obdivuji, jak dokázala do slova zblbnout tolik ženských, aby šily. A je mi ji líto, že tento její sen takto končí.
Přeji Vám vše nej
Sonia Carraro

Anonymní řekl(a)...

Napsala jsi to pravdivě, slušně a mluvíš mi z duše. Naprosto přesně jsi vystihla stav věci. Monika

KateCrafts řekl(a)...

Moc pěkně napsáno :-)

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím se vším, co zde bylo napsáno. Výstižné, pravdivé...a smutné.

Creative Studio Permoník řekl(a)...

Musím rovněž se vším souhlasit! Dobře a pravdivě jsi to napsala!

Mayaotzin řekl(a)...

Hele "pani",
dobře Ty!

Sarkeza řekl(a)...

Vexo, souhlasím s tebou, dobře napsáno

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s každým slovem. Pěkně, pravdivě a kultivovaně napsané.
Pavlína Hájková

Bobulee řekl(a)...

Nedá mi jinak, než zcela souhlasit. Je to přesně tak, jak to cítím i já. Je to zcela pravdivé tvrzení a bohužel na galerii se pravda "nenosí" a "nešije". Což je velká škoda, vstřícná kritika nikomu neublížila, jen ho posunula v práci o kus dál.

Anonymní řekl(a)...

Perfektně a pravdivě napsáno. Já, kdybych měla popsat Belletmarinádu, byla bych vostřejší až sprostá, protože to, co si Bell dovoluje, je neskutečný. Takže díky za tvůj blog, já raději svůj psát nebudu, byl by vulgární. Radka

Anonymní řekl(a)...

Já jsem před rokem zhruba natrefila na pojem Marina a moc se mi líbilo pojetí časopisu i celkové nadšení v celém projektu. Po zaplacení předplatného, ještě jako pejorativně posléze nazývaná "levná předplatitelka" jsem s prvým číslem zjistila, že projektů není v časopise slibovaný počet a tak jsem se, podotýkám, slušně, optala - taktéž se mi nelíbila změna dodání časopisu místo v začátku, tak koncem měsíce. Reakce ze strany Bellet byla tak ostrá, a náhle jsem se stala terčem osočování od příznivkyň, že mi to otevřelo oči. Já, na stará kolena, obyčejně prokoukla a náhle jsem všechno viděla v jiném světle. Jak nepohodlní ze stránek Galerie Marina mizí, příspěvky jsou lustrovány a nakonec ta fraška s nemocí, opravdu je to nezvládnuté a ještě je pohrdáno zákazníkem. Lituji ty, které vytrvají a budou dál platit nezvládnuté podnikatelské činy paní Havelkové a její povedené rodiny.
Váš blog se mi moc líbí a je napsán velmi pěkně a výstižně.
Přeji hodně štěstí a budu sem ráda chodit pro milé chvilky.
Miriam

Jitka Uursik Sim řekl(a)...

Krásně jsi to napsala. k tomu není co dodat. díky

atti řekl(a)...

Napsáno velmi slušně a výstižně. Na Galerii Marina nepřijato a využito dle jejich potřeb, co dodat.
A přes všechny ty změny, rušení a citově napjaté situace se jedno nemění. Holky šijte, zvládnete to i bez Mariny, i bez šicích klubů. Stačí použít internet a dohledat si návody na něm, používejte Pinterest.com, návod pro začátečníky jsem sepsala u sebe na blogu. Když neumíte anglicky, použijte google chrome. Není nic snadnějšího. Zjistíte, kolik toho na internetu je, i zadarmo.

Přeji všem mnoho krásných hodin u šicího stroje.

jitkal řekl(a)...

Skvěle napsáno. Souhlasím.

Anonymní řekl(a)...

Pekne napsanana kritika, musim skoro se vsim souhlasit. Taky se ale chci trochu zastat Bellet, sama priznava, ze zije v jinem svete a dela vsechno pro to, aby ji projekt vysel - ze se to nedari je vec jina. Asi dneska proste nejde vydavat casopis ve dvou lidech a jeste bez reklamy. Uz od zacatku jsem si rikala, ze takove tempo normalni clovek nemuze vydrzet - verim, ze jeji nemoc neni fraska, ale opravdu vazna vec. Pro komunitu svadlenek toho udelala opravdu hodne, je skoda, ze to vzalo takovyhle konec.

Anonymní řekl(a)...

Díky za slušně a konstuktivně napsanou kritiku. Nenapsala bych líp, naprostý souhlas. Eliška

jana277 řekl(a)...

Veľa pravdy. Bellet nemožno uprieť dobrý nástup, schopnosť stiahnuť dav, sebavedomie, naučiť úplné začiatočníčky mnohé veci - šijem roky, ale tiež som sa v niečom poučila. Nebola som drogovo závislá, takže veľké sklamanie pri zistení, že časopis prestal spĺňať moje očakávania, neplnení sľubov som nepociťovala. Klincom bolo prehnané zdraženie, vytváranie extra projektov za vysoké ceny. Stalo sa to podľa mňa len suchou zárobkovou činnosťou, bez radosti z tvorenia. Prestala som čítať blogy, takže mi nie sú úplne jasný dôvody ukončenia časopisu a čo bude ďalej. Asi bolo treba sa držať viac pri zemi, načúvať niekedy iných.A absencia prijímať slušnú kritiku, dobre mienené pripomienky je u Ivy veľká.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj holky, já jsem Marinu začala kupovat kvůli šitým zvířátkům, abych spíš našla inspiraci a trochu toho profesionálnějšího přístupu než pohled absolutního samouka...a abych řekla pravdu, šila jsem jen ta zvířátka a nebo časopis koupila pro pozdější inspiraci, nejsem takový ten nadšenec co ušije úplně vše...na galrii jsem spíš koukala jak jsou ostatní šikovné ale čas jsem tam netrávila a tak také moc neznám důvody razantního ukončení projektu ze strany Bellet...ale na jejích nových stránkách naznačila něco jako že ztratila kamarádku a ta jí odvála nějaké příznivce...časopis se po roce pro mě stal stereotypním a tak jsem více méně ani necítila žádnou ztrátz, že skončil a inspiraci hledám na webu...kdo ví kde hledat, tak mi dá za pravdu...škoda, že někteří lidé neumí "snést" konstriktivníé kritiku a nedokáží překročit svůj stín...viz.nová pravidla pro účatníka nového webu Bellet, která mě jen utvrzují, že tam z tohoto důvodu a priori nevstoupím!!! Škoda...sebezahleděnost je také nemoc...procitnutí nezbytné. Moc všechny milovníky jakékoliv tvorby zdravím a přeji hrst zdravého rozumu všem :-) Irča alias Medulirenka

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny :) Časopis jsem nikdy neodebírala, ale chtěla jsem vidět co je to za zázrak všemi chválený. A tak jsem si pár starších časopisů koupila z druhé ruky. Nijak mě nenadchl. Přišlo mi docela divné vydávat časopis o šití a z toho 30% jen články o autorčiným životě. Mě vážně nezajímá, s jakým plyšákem spala. Časopis je dost drahý na to aby obsahoval pouze tipy, triky a návody na šití. Sháněla jsem střih z jednoho staršího čísla a psala jsem vydavateli - nic. Psala jsem autorce - nic. Nemyslím si, že by nebyla skoro měsíc schopna odpovědět. Hold když nemám zájem o zboží nebo předplatné, tak se se mnou nikdo nebude bavit. Osobně nemám zájem o tento časopis a už vůbec o předplatné. V dnešní době se velmi hodně střihů dá najít i na netu.
Všem přeji chladnou hlavu k zamyšlení :)
Petra J.

Anonymní řekl(a)...

Ale vy vůbec nejste manipulátor, že?
Přidejte se k nějaké populistické politické straně, šlo by Vám to.
AF

Anonymní řekl(a)...

:-D Fanynka :))))

Anonymní řekl(a)...

Divím se, že tolik času věnujete něčemu, co vám nevyhovuje. Jednoduše nekoupím pokud se mi věc nelíbí. A podívejte se na jiné diskuse např. patchworková na Dámě, také se všechno chválí, i když je zjevně nepečlivé a pokud někdo vyjádří jiný pohled, diskuse se jednoduše uzavře. Proč tolik zloby nebo žeby závist?
Hezký večer. Helena

Anonymní řekl(a)...

Tady nejde o závist, ale vyjádření názoru. Vám snad vyhovuje takovýto přístup k zákazníkům? Kdyby to tak dělali všichni, tak nezbyde jediný obchod. Možná taky důvod proč časopis skončil, že?

Anonymní řekl(a)...

S velkým časovým odstupem, ale přece - mluvíte mi z duše! Děkuji za tento blog...

Anonymní řekl(a)...

Nápodobně. cítím to stejně, bohužel velké ego bude sraženo každému. Jen jeho vlastním způsobem ale vždy stejně bolestivým. je mi jí líto, i když po vydání prvních marin jsem byla nadšená pouze do té doby, než jsem objevila knížky o tilda panenkách od tone finnanger, ze kterých okopírovala vše. z jedné hračky si vzala tělo, z druhé hlavu a ruce a nohy přidělala knoflíkem úplně stejně. Dál taštička s jehelníčkem uvnitř byla úplně stejná, jen měla trošku jiný ,,půdorys". časem jsem toto její kopírování viděla pořád.. stan pro děti z jedné knížky prodávané na německém webu..atd..takže když jsem si pak tyto knížky zakoupila sama, byla jsem nejštastnější, sice jsou v angličtině či němčině ale kresby jsou i pro hlupáky srozumitelné i tak a když ne, pomůže slovník. a bez nutnosti chvály a vděku jejímu velkému ego, které ale není oprávněné, neboť kopírovat umíme všichni.

Leňouš řekl(a)...

Chválím hezky napsaný článek. Osobní vyjádření, ke kterému se přikláním. Nejprve byla euforie, po roce už jsem byla střízlivější a další rok jsem přestala odebírat. Když to vezmu jen z obchodního hlediska.... věčné posunování termínu vydání mne prostě přestalo bavit. Plus další věci ohledně složení časopisu ( každému to nemusí vyhovovat), vydávání, změn názvů, rozesílatelů. Prostě to na mne začalo působit neprofesionalně a bylo toho už moc, co se mi nelíbilo. Pořád je to obchod. Zaplatím a něco za to očekávám. Komplexně. Občas samozřejmě může nastat zádrhel, ale ne pokaždé. Můj názor, můj postoj. Leňouš

baruš řekl(a)...

Dobrý den, neprodáváte nějaké číslo časopisu Marina, pokud ano ozvěte se prosím na email - bary.necka@email.cz