..

..

Stránky

neděle 23. února 2014

Návod: zipová táhla ze zbytků kůže

Co budete potřebovat na výrobu zipových táhel ze zbytků kůže?
Kožené odřezky (zbytečky), kleště na proděrování a instalaci nýtů, různé velikosti kroužků na klíče, nýty, nůžky. Případně entlovací nůžky, řezák a průchodky.


V první řadě si dobře prohlédněte zip na který chcete táhlo vyrobit. Některý jezdec má větší otvor kam lze táhlo umístit a jiný menší. Dle toho vyberte velikost kroužku na klíče. V případě, že má jezdec otvor menší, lze použít menší kroužek na klíče jako redukci.


Změřte průměr kroužku na klíče. Ten můj na fotce má 1,1cm. Tento rozměr vynásobte 4, protože budeme okraje přehýbat směrem dovnitř. Obdelníček se kterým jsem pracovala měl rozměr 10 x 4.4cm. Samozřejmě také záleží na síle kůže. U jemnější kůže jsem musela u stejného rozměru použít menší kroužek. Chce to zkusit a vyzkoušet. Když nám přeložený obdelníček hezky sedí do kroužku, přeložíme přesně v půlce a pro lepší manipulaci si secvakneme konce kolíčkem. Pomocí kleští nebo jiného udělátka proděravte všechny vrstvy.


Pokud se vám nepodaří udělat dírku všemi vrstavama najednou, nic se neděje. Rozbalte obdelníček a dírku dostřihněte nůžkama. Nastříhejte třášně. Entlovací nůžky vám vytvoří hezký okraj viz. obrázek. Po nastříhání opět složíme a složené protáhneme kroužkem. Přidáme nýt a je hotovo.

Na zacvaknutí nýtu používám kleště s těmito nástavci. S kladivem mi to moc nešlo.


Teď už záleží jen na vaší kreativitě. Vyzkoušet můžete různé tvary i styly, tak aby vám vše ladilo ke stylu taštičky či kabelky pro kterou táhlo vyrábíte. Pokud nemáte po ruce nýty, můžete zkusit průchodky. Přidávám pár dalších příkladů.

Dvě srdce, doprostřed přidaný proužek a vše secvaknuté průchodkou.
 
Dvě přeložená kolečka, taktéž s proužkem uprostřed.

Anebo zkuste větrníček :-) Možností je nepřeberně.

Pokud se nechcete pouštět do práce s nýty ozdobte si jezdec třeba jen tenkým proužkem kůže. Nic jednoduššího asi není :-) Hezké tvoření!



4 komentáře:

kecka zpod komonca řekl(a)...

to je parádní návod, jsi šikovná

Jolana řekl(a)...

Parádní! Úplně nejvíc mě oslovily ty první, střapaté :) Moc krásné a děkuji za další super návod :) Krásné dny, Jola

sedmives řekl(a)...

Skvělá inspirace, děkuji.

AMA_tér řekl(a)...

Ty střapaté jsou parádní!